appel toetje
apple, cranberries, kaneel, appeldiksap, kuzu of maizena, amandelschaafsel, zeezout
- appels zijn gekookt samen met gedroogde kersen, cranberries en snufje zeezout in water met appel diksap(1:4), ongeveer 7 minuten en daarna verdikt met maizena of eventueel kuzu. Amandelschaafsel als versiering.
azuki toetje (voor 15 toetjes)
300gr. azuki bonen
600gr. gedroogde abrikozen (van donkere kleur, die zijn ongezwavelt en smaken veel zoeter)
schil van 1 kleine sinaasappel
zeezout
citrusvruchten jam zonder suiker
1,4l water om azuki en abrikozen in te weken
-azuki en abrikozen overnacht inweken in de snelkookpan, schil van een sinaasappel en een snufje zeezout toevoegen en met weekwater onderdruk 1uur lang koken. Daarna met staafmixer fijn malen, garneren met een plakje sinaasappel. Bovenste laag is van opgeloste citrusvruchten jam 1:1 met water, even opwarmen in een pan en over toetje gieten.
fruit kanten (van 1l sap ~ 8 toetjes)
frambozen, blauwe bessen, sinaasappel sap, agar-agar, gember, zeezout
- 1l sinaasappel sap, snufje zeezout en 5gr. agar-agar zacht koken totdat agar-agar opgelost is, gembersap eraan toevoegen. Frambozen en blauwe bessen in kommetjes verdelen en de rest eroverheen gieten, laten afkoelen.
rabarber kanten (voor 6-8 toetjes)
100gr rabarber, gewassen en gesneden in 2cm stukken
130gr gedroogde abrikozen
30gr kastanjemeel
4gr agar-agar
75 ml apple diksap
250ml water
½ lepeltje vanille
snufje zeezout
-alle ingredienten samen koken totdat de abrikozen zacht zijn, ong. 25 minuten, malen met een staafmixer, laten opstijven in container, snijden, garneren met munt blaadjes en amandelschaafsel.
rijst pudding
witte ronde rijst, zeezout, appelsap, citroenschil, rozijnen, kaneel of vanille, eventueel appel in blokjes, geroosterde noten ter garnering
-1 kopje witte rijst en 0,5kopje rozijnen koken in 2 kopjes water en 3 kopjes appelsap, een snufje zeezout, citroenrasp en kaneel of vanille voor 20minuten, garneren met geroosterde noten
amasake frambozen toetje
amasake, frambozen, kuzu of maizena, vanille, zeezout, koekjes, muntblaadjes en (rauwe) cacao ter garnering
– amasake met water (1:3) en zeezout naar het kookpunt brengen, vanille toevoegen, aandikken met kuzu of maizena, in glazen kopjes of kommetjes lagen frambozen wisselen met koekjes en amasake pudding en boven wat chocolade raspen en garneren met muntblaadjes
sesamsnack
1kg geroosterd sesamzaad
250gr geroosterde amandelen
0,75kg (0,57l) rijststroop
-
sesamzaad malen en daarna mengen met de amandelen
-
rijststroop aan de kook brengen en 8-10 minuten laten koken
-
giet het in een hogere bakvorm met op de bodem een stuk bakpapier
-
goed aandrukken en een nacht laten staan
-
in repen of blokjes snijden en inpakken in folie